woensdag, oktober 26, 2005

La masse critique

La masse critique of in het Nederlands 'kritische massa' (vind ik persoonlijk minder goed klinken) is het fietsgegeven waarbij periodiek een grote groep fietsers samenkomen in een stad en zich meester maken van het verkeer doordat ze net met velen zijn en aldus gerespecteerd worden. Er zit natuurlijk ook een reden achter: een aanklacht voor een veiliger- en milieuvriendelijker verkeer. In Brussel worden 'les masses critiques' door PlaceOvelo georganiseerd en gaan iedere laatste vrijdag van de maand van start rond 18h aan de Naamse Poort. Meer info kun je terugvinden via hun site.

dinsdag, oktober 18, 2005

je staat in de weg



Van 4 tot 31 oktober loopt er in Brussel een campagne tegen het gevaarlijk parkeren op zebrapaden, bushaltes en fietspaden. De politiediensten gaan de komende tijd ook extra aandacht besteden aan het bestraffen van deze feiten...gisteren onderweg op de fiets richting Leuven konden we op de K. AlbertII-laan in Sint-Joost-Ten-Node alvast een eerste boosdoener aan z'n oor trekken.

donderdag, oktober 13, 2005

Meer fietsers in Brussel !

Zouden wij daar nu voor iets tussen zitten of niet ? Vandaag wordt er zowel in De Morgen 'Aantal fietser stijgt met de helft' als op Brussel Nieuws gewag gemaakt van een spectaculaire stijging van het aantal fietsers in de stad. "Er is eindelijk een kritische massa die de anderen meetrekt", laat Frederik Depoortere (de nieuwe Brusselse fietsmanager, ex- Pro Velo) weten. Stillekes aan beginnen onze inspanningen dan toch z'n vruchten af te werpen. Maar er is nog veel werk aan de winkel, daarom gaan we door, zeker nu met het mooie herfstweer. Wilt u ook meefietsen van Leuven naar Brussel ? Stuur ons dan een mailtje. Als u link de namen aanklikt, kunt u onze e-mailadressen terugvinden.

dinsdag, oktober 11, 2005

Jan Stallaert op z'n kant

...en deze foto heeft de weekendeditie van het Het Laatste Nieuws gehaald, vrijdag waren we dus niet alleen extra sportief werkwillig op een stakingsdag, maar ook nog eens gelegenheidspaparazzi voor deze populaire sensatiekrant !!!

woensdag, oktober 05, 2005

Fietsende stewardess krijgt blaam

De Fietsersbond heeft felle kritiek op SN Brussels Airlines omdat de luchtvaartmaatschappij vorige week een stewardess een zware blaam gaf omdat zij met de fiets naar haar werk op de luchthaven van Zaventem komt. De bond biedt de stewardess als morele steun een gratis lidmaatschap.
SNBA daarentegen krijgt een stevige uitbrander en suggesties om fietsvriendelijker te worden.,,Dat de stewardess steeds bezweet is als ze op het werk aankomt'', zoals SNBA beweert, noemt de Fietsersbond onzin daar ze niet eens 1 km moet fietsen om op het werk te geraken. De luchtvaartmaatschappij zei ook dat het uniform van de vrouw altijd gekreukt is, maar volgens de Fietsersbond kan dat ook gebeuren met stewardessen die met de wagen of het openbaar vervoer naar het werk komen.De Fietsersbond raadt SNBA aan fietsende werknemers gebruik te laten maken van douches op het bedrijf en voor kleedruimtes en kleedkastjes te zorgen zodat alle werknemers de mogelijkheid hebben hun uniform op het werk aan te trekken. De bond wijst er voorts op dat fietsers fitter en gezonder zijn en daardoor minder ziek zijn, minder risico lopen op arbeidsongevallen en productiever zijn. ,,Ze komen ook zelden te laat op hun werk'', luidt het. (Bron : De Standaard) Daarom zijn er zo weinig fietscollega's op onze route !

maandag, oktober 03, 2005

Opzij opzij opzij

Fietsen in Brussel is niet voor doetjes: laveren tussen de tramsporen, wagens die links én rechts op je af komen, kindjes die oversteken, collega's die foto's van je nemen, etc. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een en ander ivm het fietsen in Brussel samengebracht op een interessante site. Je kunt er bijvoorbeeld ook de vierde uitgave van de nieuwe fietskaart voor Brussel aanvragen en de adressen van de fietsherstelateliers terugvinden.